Antioksidansi i makularna degeneracija
Makularna degeneracija je vodeći uzrok gubitka vida kod starijih osoba. Konzumacija hrane bogate antioksidansima, poput vitamina C, E i beta-karotena, može smanjiti rizik od ove bolesti. Citrusno voće, bobičasto voće, orašasti plodovi i lisnato zeleno povrće bogati su antioksidansima koji štite oči.
Omega-3 masne kiseline i suho oko
Sindrom suhog oka čest je problem koji može uzrokovati nelagodu i oštećenje površine oka. Omega-3 masne kiseline, prisutne u ribljem ulju, lososu, sjemenkama lana i chia sjemenkama, mogu pomoći u smanjenju upala i održavanju zdrave funkcije suznih žlijezda.
Vitamini za zaštitu od katarakte
Katarakta je zamućenje očne leće koje može dovesti do gubitka vida. Vitamin C i E, kao i lutein i zeaksantin, mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja katarakte. Citrusno voće, orašasti plodovi, špinat i kelj su izvrsni izvori ovih nutrijenata.
Cink i očni pritisak
Visok očni pritisak može dovesti do glaukoma, bolesti koja oštećuje očni živac. Cink može pomoći u regulaciji očnog pritiska. Hrana bogata cinkom uključuje meso, školjke, sjemenke bundeve i mahunarke.