Pregled za kataraktu - Poliklinika Optotim

Pregled za kataraktu

Loading...

Što je katarakta (siva mrena )?

Katarakta (siva mrena) je zamućenje koje se razvija u očnoj leći ili ovojnici očne leće, varira od malene do potpune zamućenosti uslijed agregacije proteina i ometa prolazak svjetla u oko. Katarakta se smatra vodećim uzrokom sljepoće u svijetu.

Najčešče nastaje kao posljedica starenja, međutim, može biti i posljedica traume, metaboličke bolesti (šećerna bolest), primjene lijekova (kortikosteroida), može nastati i kao komplikacija drugih očnih bolesti (glaukom, uveitis), može se pojaviti u sklopu nekih sindroma (Downow sindrom) ili pak biti nasljedna (kongenitalna katarakta)

Staračka katarakta karakterizirana je početnim zamućenjem, kasnije bubrenjem leće i konačno smanjivanjem leće te potpunim gubitkom prozirnosti tj. zamućenjem. S vremenom, kortikalni dio katarakte postaje tekuć i pretvara se u mliječno bijelu tekućinu (nastaje Morgangnijeva katarakta) koja može uzrokovati teške upale ako ovojnica leće pukne i procuri. Ako se ne liječi, katarakta može uzrokovati fakomorfni glaukom.

Simptomi

 • Starost je jedan od glavnih čimbenika kada govorimo o pojavi katarakte. Kako starimo, tako u sastavu leće dolazi do raznih promjena koje dovode do zamućenog vida tj do njegovog gubitka.
 • Simptomi:
  • postepen i bezbolan pad vidne oštrine
  • pojava dvoslika na jedno ili na oba oka
  • gubitak kontrastne oštrine
  • vid značajno slabiji noću
  • poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti (vožnja, čitanje …)

   

 • Na pregled za kataraktu (sivu mrenu) potrebno je otići:
  • kada se javi osjećaj sivila ili mutnine
  • kada niste sigurni da li je vani sunčan ili kišan dan
  • kada imate poteškoća kod razlikovanja boja na TV ekranu
  • kada ne prepoznajete lica vaših najbližih
  • ako imate više od 65 godina

   

 • Sivu mrenu ili kataraktu ima 50% osoba u dobi između 65. i 74. godine, te 70% osoba starijih od 75 godina

Što uključuje pregled za kataraktu

Na pregled se preporučuje donijeti:

 • stare nalaze (refrakcijski i/ili medicinski nalaz)
 • popis alergija (osobito obratiti pozornost na alergije na lijekove)
 • popis lijekova koje klijent konzumira

Specijalistički pregled za kataraktu sastoji se od niza pretraga, mjerenja oka te provjere vida. Pregled je potrebno učiniti detaljno i precizno od strane liječnika specijaliste oftalmologa.

Pregled uključuje:

 • određivanje dioptrije
 • mjerenje očnog tlaka
 • pregled na biomikroskopu
 • pregled suznog filma
 • širenje zjenica
 • pregled očne pozadine

Od pretraga se najprije radi izračun jakosti intraokularne leće koja se ugrađuje u oko uređajem koji se zove IOL Master radi određivanja jačine leće. To je najprecizniji  uređaj koji postoji, a izuzetno je bitan jer preciznim određivanjem jakosti leće možemo pacijenta riješiti potrebe za nošenjem naočala u nekim situacijama, ovisno o vrsti leće za koju se odlučio. U slučajevima gustih mrena radi se i ultrazvučni A scan koji također točno izračunava jakost leće.

Zatim se snima topografija rožnice kako bi se točno odredio astigmatizam i otkrile moguće nepravilnosti rožnice što je pogotovo važno kod ugradnje multifokalnih i toričnih leća. Dijagnostika žute pjege(makule) i vidnog živca (OCT žute pjege/makule i vidnog živca) izuzetno je bitna kako bi se prije operacije dijagnosticirale njihove eventualne bolesti. To je bitno pri ugradnji multifokalnih leća, ali je važno i zbog davanja nekih lijekova za bolesti očne pozadine prije i tijekom operacije mrene. Ultrazvuk očne jabučice može otkriti neke bolesti koje se ne vide kod izrazito gustih mrena kad očna pozadine nije dostupna analizi kroz proširenu zjenicu. Tako se mogu detektirati odljepljenja mrežnice, krvarenja u oku, tumori oka i sl. Mjerenje endotelnih stanica rožnice prije operacije izuzetno je važno kako bi se kod pacijenata koji ima smanjen broj tih stanica tijekom operacije dodatno zaštitila rožnica s tzv. viskoelastikom, gustom tekućinom koja štiti rožnicu tijekom operacije. Naime, endotelne stanicu ispumpavaju vodu iz rožnice nakon operacije i omogućavaju oporavak i razbistravanje rožnice nakon operacije. Ukoliko pacijent ima manji broj tih stanica postoji opasnost od produljenog oporavka zamućenja rožnice, pa čak i trajnog oštećenja rožnice i vida.

Pregled završavamo razgovorom s pacijentom kako bi dobio sve potrebne informacije i uz pomoć liječnika odlučio o vrsti leće koja će se ugraditi u oko.

Prije operacije pacijent  treba obaviti kompletnu krvnu sliku (KKS), mjerenje razine šećera u krvi (GUK), sedimentaciju eritrocita (SE) i EKG.

Trajanje pregleda:

Pregled traje od 30 do 90 minuta (ponekad i duže), ovisno o vremenu koje je potrebno da Vam se rašire zjenice (širenje zjenica važan je korak u otkrivanju katarakte). Ukoliko se kod proširenih zjenica na stražnjem dijelu oka uoče promjene, potrebno je pregled proširiti s ostalim pretragama kako bih Vam liječnik što preciznije mogao reći što možete očekivati od vida nakon operacije.

Vazno je napomenuti kako je vid, nakon širenja zjenica, zamućen 2-3 sata.

Operacija katarakte ( sive mrene )

Kako se izvodi operacija?

Fakoemulzifikacijska ekstrakcija leće (PHACO) s ugradnjom intraokularne leće (IOL) zlatni je standard u operaciji sive mrene. Radi se o operativnom zahvatu pri kojem se na rez od 1,8-2,75 mm ultrazvučnom sondom ukloni zamućena leća (mrena) i ugradi bistra, umjetna leća. Zahvaljujući minimalnom rezu, rana brzo cijeli i nije ju potrebno šivati.

Operacija katarakte (mrene) se izvodi u lokalnoj anesteziji ukapavanjem anestetika. Bezbolna je i traje 10-15 minuta. Operacija katarakte (mrene) ne nosi nikakav rizik za zdravlje ljudi te se može bez problema učiniti i starijim i bolesnim pacijentima.

Pacijent ide kući već 15 minuta nakon operacije. Ukoliko se katarakta (mrena) nalazi na oba oka, može se izvršiti operacija oba oka isti dan.

Liječenje katarakte:

Jedini način liječenja katarakte je operacija katarakte, tj. uklanjanje zamućenih lećnih masa. Danas se katarakta operira već kod prvih poremećaja vida koji utječu na izvršavanje profesionalnih i željenih dnevnih aktivnosti.

Prvih par dana nakon operacije vid može biti zamućen. Za potpun i siguran oporavak nakon operacije, preporuča se: izbjegavanje trljanja očiju rukama, pazite da vam u oko ne upadne iritirajuće sredstvo (npr. šampon), ne podižite teške stvari i ne vozite automobil prije nego što to oftalmolog dozvoli.

Konačna refrakcija (dioptrija) određuje se 1-3 mjeseca nakon operacije ovisno o operativnoj metodi.