Pregled za glaukom - Poliklinika Optotim

Pregled za glaukom

Loading...

Pregled za glaukom

Cijena pregleda za glaukom iznosu 135 EUR.

Glaukom je neurodegenerativna bolest vidnog živca koja, ako nije pravovremeno dijagnosticirana i liječena, može dovesti do potpunog gubitka vida. Postoji više vrsta glaukomske bolesti koje možemo podijeliti u dvije kategorije: kronični i akutni glaukom.

Kronični glaukom je češći i napreduje sporo, oboljela osoba primijeti simptome tek kada je bolest znatno uznapredovala.

Akutni glaukom nastupa naglo i često je popraćen brojnim bolnim nuspojavama (glavobolja, mučnina … ), a ako se pravovremeno ne reagira, oštećenje i gubitak vida mogu nastupati vrlo naglo. Glaukom se diljem svijeta, po učestalosti, smatra drugim najčešćim uzročnikom sljepoće. Kako bi se glaukomska bolest sa sigurnošću dijagnosticirala, potrebno je napraviti detaljnu, antiglaukomsku obradu koja sadržava analizu vidnog polja, kompjutersku analizu vidnog živca i pregled specijaliste oftalmologa.

Simptomi glaukoma

 • Bol unutar ili iza očne jabučice
 • Glavobolja
 • Osjetljivost očne jabučice na pritisak
 • Suzenje
 • Neodređena nelagoda u očima

Kompletna antiglaukomska obrada se predlaže napraviti kod svih koji imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu na glaukomsku bolest ili predispoziciju za dobivanje iste.

Potpuni pregled za glaukom obuhvaća

 • Provjeru vidne oštrine i mjerenje očnog tlaka
 • Određivanje vidnog polja
 • Mjerenje debljine rožnice (Pahimetrija)
 • Pregled očnog kuta (Gonioskopija)
 • Pregled stražnjeg segmenta oka – fundusa (očne pozadine) (Oftalmoskopija)
 • Pregled i provjera oštećenog očnog živca uz pomoć optičke koherentne tomografije (OCT)

Na početku samoga pregleda, potrebno je prikupiti detaljne podatke o razlogu klijentova dolaska. Izuzet trenutnih klijentovih problema, nastoje se uzeti što točniji podaci o njegovu dosadašnjem zdravstvenom stanju i eventualnim očnim bolestima u obitelji. Nadalje, provjerava se vidna oštrina klijenta te se obavi pregled na biomikroskopu kojim se utvrđuje trenutačno stanje na prednjem i stražnjem segmentu oka.

Nakon toga, klijent se upućuje na pregled vidnog polja kojeg obavljaju specijalisti. Pretraga je bezbolna, no zahtjeva visoku koncentraciju, što ovu pretragu može produljiti i do sat vremena, ovisi o suradnji s klijentom.

Nakon kontrole vidnog polja, klijent se vraća u ordinaciju gdje specijalist mjeri očni tlak. Pri tome se kapaju anestetske kapljice tako da pretraga bude što ugodnija. Iste kapljice se apliciraju i kod sljedeće pretrage, gonioskopije, kojom utvrđujemo širinu očnog kuta. Izvodi se pomoću gonioskopske lupe koja se prislanja direktno na površinu oka i sasvim je bezbolna. Klijenta je obavezno uputiti u sve korake ovoga pregleda radi lakše suradnje.

Ukoliko širina očnog kuta to dozvoljava, širi se zjenica kapanjem kapljica da bi se što bolje mogao napraviti pregled očnog živca i žute pjege. Koristimo aparat OCT pomoću kojeg se izvodi optička koherentna tomografija. To je ne-invanzivna pretraga koja nam pouzdano daje podatke o eventualnim oštećenjima očnog živca i žute pjege. Ovaj dio pregleda može trajati od 30 do 60 minuta, ovisno o brzini širenja klijentovih zjenica.

U završnoj fazi pregleda, specijalist objedini sve napravljene nalaze i na osnovi toga određuje terapiju, ukoliko je potrebno. Terapija je u početku medikamentozna u vidu kapljica koje se kapaju u oči. Ukoliko je potrebno, terapija se može dopuniti laserskim tretmanom, a ukoliko ni to nije dovoljno, klijent se upućuje na operativni zahvat kojim bi se pokušao sniziti očni tlak do normalnih vrijednosti.

Ako se potvrdi dijagnoza glaukoma, terapija je obično doživotna i potrebno je redovito raditi kontrole, kod težih slučajeva svakih par mjeseci a kod lakših slučajeva (kod kojih je očni tlak pod kontrolom) jednom godišnje.