Dermalni fileri - Poliklinika Optotim

Dermalni fileri

Loading...

Što su dermalni fileri?

Fileri za lice (dermalni fileri) omogućuju popunjavanje linija i bora na licu, vraćaju volumen te se uglavnom koriste za povećanje usana te blagih korekcija na licu. Fileri su najzastupljeniji upravo kod borbe protiv znakova starenja kože, a koriste se za proljepšavanje kože i zaglađivanje bora.

Djelovanje dermalnih filera

  • Fileri djeluju na način da popunjavaju bore, linije i područja lica koje želimo promijeniti. Fileri se ubrizgavaju u željena područja tankom iglom uz minimalnu bol ili negativnih nuspojava. Nakon tretmana moguće je crvenilo, blaga otečenost ili u rjeđim slučajevima podljev, no sve posljedice se povlače unutar nekoliko dana.

Vrste dermalnih filera

Postoji nekoliko vrsta filera za lice i usne na tržištu, a najveća razlika je između trajnih i polu-trajnih dermalnih filera. Trajni fileri mogu trajati i po nekoliko godina jer ne dolazi do otapanja filera u tkivu, enzimske razgradnje niti pomicanja molekula u tkivima zbog njihove veličine.

Polu-trajni (privremeni) fileri traju otprilike 4-12 mjeseci, no sa što duljim protekom vremena jednostavno dolazi do razgradnje filera. Privremene filere je stoga potrebno obnavljati svake godine ili kada vam dermatolog/stručnjak to preporuči.

Tipovi dermalnih filera

  • Hijaluronski fileri – danas najpoznatiji i najčešće korišteni fileri su na bazi hijaluronske kiseline koja je poznata po svojem pozitivnom djelovanju na znakove starenja. Kod hijaluronskih filera, moguća je pojava crvenila i oticanja na područjima ubrizgavanja koje uobičajeno prolazi u roku nekoliko sati.
  • Kolagenski fileri – ovi fileri imaju svrhu poticanja proizvodnje kolagena u koži, a njihovi rezultati (utjecaj na kolagen) mogu trajati i do godinu dana nakon ubrizgavanja.
  • Autologni fileri – danas ne toliko zastupljeni, ovi fileri imaju najdulju povijest korištenja u estetskoj kirurgiji. Predstavljaju vlastito tkivo koje se uzima s područja gdje ga je “višak”, no već neko vrijeme nisu odabir stručnjaka ni klijenata.
  • Sintetski fileri – ova vrsta filera je ujedno i najtrajnija, a proizvode se od supstanci koje nije moguće pronaći prirodno u tijelu (za razliku od hijaluronskih). Ipak, potreban je oprez jer trajni fileri najčešće od svih mogu uzrokovati nepoželjne promjene.

Nuspojave

Danas je zahvaljujući napretku u znanosti, pojava alergija korišten ja filera svedena na minimum. Ipak, preporučljivo je napraviti test osjetljivosti na filere te se prethodno posavjetovati s provjerenim liječnikom. Najvažnije je odustati od kombiniranja različitih filera na istome području (minimalno 12 mjeseci) jer bi to moglo dovesti do neželjenih posljedica.