Dermalni fileri - Poliklinika Optotim

Dermalni fileri

Loading...

Što su dermalni fileri?

Fileri za lice (dermalni fileri) omogućuju popunjavanje linija i bora na licu, vraćaju volumen te se uglavnom koriste za povećanje usana i blage korekcije na licu. Najzastupljeniji su u borbi protiv znakova starenja kože, a koriste se za proljepšavanje kože i zaglađivanje bora.

Djelovanje dermalnih filera

  • Fileri djeluju na način da popunjavaju bore, linije i područja lica koje želimo promijeniti. Ubrizgavaju se tankom iglom u željena područja uz minimalnu bol i nuspojave. Nakon tretmana moguće su crvenilo, blaga otečenost ili u rjeđim slučajevima podljev, no sve posljedice obično se povlače unutar nekoliko dana.

Vrste dermalnih filera

Postoji nekoliko vrsta filera za lice i usne na tržištu, a najveća razlika je između trajnih i polutrajnih dermalnih filera:

Trajni fileri: Mogu trajati nekoliko godina jer ne dolazi do otapanja filera u tkivu, enzimske razgradnje niti pomicanja molekula zbog njihove veličine.

Polutrajni (privremeni) fileri: Traju otprilike 4-12 mjeseci. Kako vrijeme prolazi, dolazi do razgradnje filera, stoga ih je potrebno obnavljati svake godine ili prema preporuci dermatologa/stručnjaka.

Tipovi dermalnih filera

Hijaluronski fileri: Najpoznatiji i najčešće korišteni, ovi fileri sadrže hijaluronsku kiselinu koja je poznata po pozitivnom djelovanju na znakove starenja. Moguća je pojava crvenila i oticanja koje obično prolazi u roku nekoliko sati.

Kolagenski fileri: Potiču proizvodnju kolagena u koži, a rezultati mogu trajati do godinu dana nakon ubrizgavanja.

Autologni fileri: Najdulje u upotrebi, predstavljaju vlastito tkivo uzeto s područja gdje ga ima viška. Danas su rjeđe u upotrebi.

Sintetski fileri: Najtrajniji fileri, proizvedeni od supstanci koje nisu prirodno prisutne u tijelu. Potreban je oprez jer trajni fileri mogu uzrokovati nepoželjne promjene.

Nuspojave

Zahvaljujući napretku u znanosti, pojava alergija na filere svedena je na minimum. Ipak, preporučuje se test osjetljivosti na filere i konzultacija s provjerenim liječnikom. Važno je izbjegavati kombiniranje različitih filera na istom području unutar 12 mjeseci jer to može dovesti do neželjenih posljedica.