Svrbež očiju - Poliklinika Optotim

Svrbež očiju

Loading...

Što je svrbež očiju?

Gotovo svatko s vremena na vrijeme osjeti svrbež oka. Postoje mnogi uzroci, a problem često prati svrbež kapaka, crvenilo očiju ili otečenost kapka.

Svrbež oka najčešće je simptom alergija ili alergijskog konjuktivitisa.

Zbog čega dolazi do svrbeža očiju?

  • Kada je površina oka izložena alergenima dolazi do alergijske reakcije. Reakcija aktivira oslobađanje histamina što uzrokuje svrbež, crvenilo i suzne oči. Trljanje očiju se ne preporuča jer se na taj način oslobađa sve više histamina i simptomi se pogoršavaju. Također možete oštetiti površinu oka i izazvati dodatnu traumu.Svrbež očiju može biti uzrokovan stanjima poput blefaritisa ili sindroma suhog oka.Nosioci kontaktnih leća mogu imati reakcije na otopine za čuvanje i čišćenje, koje mogu izazvati svrbež, crvenilo i upale. Glavni krivac za alergijske reakcije je thimerosal, konzervans koji je prisutan u otopinama.

Liječenje

Liječenje svrbeža očiju uzrokovanog alergijom – poanta je zapravo izliječiti samu alergiju s terapijom (tablete, kapi za oči..), korištenjem prepisane terapije simptomi alergije bi se trebali povući.

Liječenje umjetnim suzama – svrbež očiju se može ublažiti umjetnim suzama u obliku kapi koje su dostupne u slobodnoj prodaji bez recepta. Osim što vlaže oko, umjetne suze također ispiru alergen s površine oka, te dolazi do ublažavanja simptoma. Ukoliko je svrbež oka izazvan suhim očima, umjetne suze će također ublažiti simptome.

Liječenje antihistaminicima i stabilizatorima mastocita – dokazano je da je lokalna primjena antihistaminika i stabilizatora mastocita, pojedinačno ili u kombinaciji učinkovita u smanjenju simptoma sezonskog i trajnog alergijskog konjuktivitisa, a samim time i svrbeža očiju. Ova terapija smije se koristiti isključivo uz nadzor oftalmologa

Liječenje protuupalnim lijekovima – u protuupalne lijekove ubrajaju se kortikosteroidi i nesteroidne kapi za oči. Kortikosteroidi su najučinkovitiji, no imaju i najviše nuspojava, stoga se koriste samo u krajnjoj nuždi. Nesteroidne protuupalne kapi za oči, utječu na upale i na živčane završetke u očnoj spojnici čime smanjuju osjećaj svrbeža oka. I za ovu metodu se također preporuča korištenje isključivo pod nadzorom oftalmologa te kapanje u kraćem vremenskom periodu.

Zašto je važno posjetiti liječnika?

Svima koji osjećaju svrbež očiju svakako se preporuča detaljan pregled oftalmologa na biomikroskopu kojim će se pokazati radi li se o alergiji ili nekoj drugoj upali, a samim time i odrediti ispravna terapija.