Mrena - Poliklinika Optotim

Mrena

Loading...

Što je mrena (katarakta)?

Mrena (katarakta) je zamućenost prirodne leće. Ona funkcionira poput kamere, fokusira svjetlo na retinu, odnosno da bi osoba jasno vidjela sliku nekog predmeta potrebno je da leća šalje u stražnji dio oka jasnu i izoštrenu sliku. Sazdana je u većem dijelu od vode i proteina. Protein leću održava čistom i propušta svijetlost.

Međutim, kako starimo proteini se mogu početi „grupirati“ i zamutiti dio leće ne dopuštajući normalan prolazak svjetlosnih zraka. To je mrena (katarakta) i s vremenom, ona može postati veća te zamutiti i veći dio leće što pak dovodi do toga da sve slabije vidimo.

Simptomi mrene (katarakte)

 • Mrena (katarakta) počinje pomalo i na početku je moguće primjetiti tek sitne poremećaje u vidu, poput laganog zamagljenja, kao da gledate kroz mutan komadić stakla.Simptomi su zamućenje vida, svjetlosni «halo-i» te dvoslike, a najteži oblici završavaju i potpunim gubitkom vida.Može uzrokovati da svjetlo sunca ili lampe izgleda presjajno i blistavo.Također možete primjetiti kad vozite noću da je odsjaj svjetala koja Vam dolaze u susret jači nego prije.Koji tip mrene (katarakte) imate pokazat će siptomi te podatak koliko se često oni pojavljuju.Ako sumnjate da imate kataraktu, posjetite stručnjaka, napravite pretragu i budite sigurni što je.

  Čim Vam mrena smeta, vrijeme je za operaciju. Nemojte oklijevati jer danas je to rutinski zahvat koji se diljem svijeta izvodi ambulantno i s velikom uspješnošću.

Uzroci mrene (katarakte)

Čimbenici rizika za razvoj katarakte su pušenje, konzumacija droge, pretjerana izloženost UV zrakama, (nekontrolirana) šećerna bolest i dehidracija.

Mnoga istraživanja pokazuju uzročno posljedičnu vezu ultravioletnog zračenja i pojave katarakte, tako da je vrlo važno preventivno djelovati i štititi svoje oči od štetnog djelovanja UV zraka.

I drugi tipovi zračenja mogu biti uzrokom katarakte. Naprimjer, 2005 provedeno je istraživanje na Islandu koje upućuje na zaključak da su piloti izloženiji pojavljivanju nuklearne katarakte čemu je uzrok također izlaganje zračenju. Slično je i s astronautima.

Ugroženi su i konzumenti steroida i diuretika. Previše konzumiranja soli također povećava rizik. Ostali rizici su pušenje, zagađeni zrak i pretjerano konzumiranje alkohola.

Čimbenici rizika za razvoj mrene:

 • starija životna dob
 • šećerna bolest
 • obiteljsko nasljeđe
 • ozljede i udarci oka
 • dugotrajnog korištenje kortikosteroida
 • prekomjerna konzumacija alkohola i pušenje
 • prekomjerno izlaganje ionizirajućem i UV-zračenju
 • kod djece: infekcije u trudnoći ili ranoj životnoj dobi

Dijagnoza

Većina zamućenja očne leće nastaje zbog starosti i ne može se spriječiti.

Jedini pravi način za postavljanje konačne dijagnoze mrene je sveobuhvatan pregled oka. To uključuje ispitivanje vidne oštrine, detaljni pregled oka na biomikroskopu uz pregled očne pozadine i mjerenje očnog tlaka. Potrebno je detaljno pregledati oko zbog mogućeg postojanja drugih očnih bolesti kao što su glaukom ili staračka degeneracija žute pjege. Ako postoje druge bolesti oka moguće je da sama operacija mrene neće značajno poboljšati vid.

Liječenje

Većina zamućenja očne leće nastaje zbog starosti i ne može se spriječiti. Redoviti očni pregledi su ključni u ranom otkrivanju početnih zamućenja. Moguće je poduzeti neke korake u sprječavanju ranog razvoja sive mrene ili usporavanju napredovanja zamućenja, kao što je prestanak pušenja. Pušenje stvara slobodne radikale što povećava rizik od razvoja mrene. Zdrava prehrana s dovoljnom količinom voća i povrća, ograničena konzumacija alkohola i zaštita očiju od sunca zbog ultraljubičastog zračenje koje pridonosi razvoju mrene. Potrebno je kontrolirati kronične bolesti kao što je dijabetes.

Jedino učinkovito liječenje je operacija mrene kojom će se ukloniti zamućena očna leća i umjesto nje ugraditi umjetna intraokularna leća.

Prehrana

Eliminirajte potencijalne alergene iz hrane, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, pšenicu, kukuruz, soju, konzervanse i aditive hrani. Liječnici bi vam mogli preporučiti testiranje na alergije i intolerancije na hranu. Korisno je jesti hranu bogatu antioksidansima – od voća crne bobice, trešnje i rajčice, a od povrća kelj, špinat i paprike. Izbjegavajte rafiniranu hranu, bijeli kruh, šećer i tjestenine. Konzumirajte manje crvenog mesa, a više ribe i laganog bijelog pilećeg i purećeg mesa. Smanjite ili eliminirajte unos trans-masnih kiselina koje se mogu pronaći u margarinu, slastičarskim i pekarskim proizvodima te procesuiranoj hrani. Upotrebljavajte hladnoprešana i nerafinirana ulja u prehrani kao što je maslinovo ulje.

Izbjegavajte alkohol, duhan, kofein i hranu bogatu šećerom, soli i zasićenim masnoćama. Izbjegavajte aditive u prehrani (mononatrij glutamat). Pijte 6-8 čaša filtrirane vode dnevno.

Dodaci prehrani

 • Multivitamini koji sadrže vitamine A,C, D, E i B- vitamine te minerale u tragovima kao što su magnezij, cink i selen korisni su za uzimanje kod očne mrene.
 • Vitamin C (500-1000 mg dnevno) – djeluje kao antioksidans i za imunološku podršku.
 • Omega-3 masne kiseline iz ribljeg ili lanenog ulja (1-2 kapsule ili 1-2 jušne žlice dnevno) – pomažu smanjiti upalu i poboljšati imunitet. Ako uzimate omega-3 masne kiseline uz terapiju antikoagulansima, korisno je konzultirati svog liječnika ili ljekarnika.
 • Koenzim Q10 (100-200 mg) – prije spavanja, zbog antioksidativnih svojstava.
 • Alfa-lipoična kiselina (25-50 mg dnevno) – zbog antioksidativnih svojstava.
 • Lutein (2-6 mg dnevno) – zbog antioksidativnih svojstava.
 • Zeaksantin (1-10 mg dnevno) – kao antioksidans i podrška zdravlju očiju.
 • Beta-karoten– osobe koje jedu voće i povrće bogato beta-karotenom imaju smanjen rizik od razvoja očne mrene.