Kratkovidnost - Poliklinika Optotim

Kratkovidnost

Loading...

Što je kratkovidnost?

Kratkovidnost ili myopia je poremećaj kod kojeg se svjetlosne zrake lome ispred mrežnice oka a ne na njoj kao kod zdravog oka.

Kratkovidna osoba može vidjeti jasno objekte na blizinu ali ne i one na daljinu. Udaljeni objekti su uglavnom mutni i nejasni.

Stupanj kratkovidnosti utječe na sposobnost osobe da fokusira udaljene objekte. Osobe koje su teže kratkovidne mogu jasno vidjeti objekte na samo nekoliko centimetara udaljenosti, dok osobe s blažim stupnjem kratkovidnosti mogu jasno vidjeti objekte udaljene i do nekoliko metara.

Kratkovidnost se može razvijati postupno ili naglo, često dolazi do pogoršanja stanja u adolescentskoj i tinejđerskoj dobi zbog konstantnog gledanja u ekrane svih vrsta isto kao i svakodnevno čitanje i pisanje pod loše reguliranom svjetlošću.

Uzroci kratkovidnosti

  • Neki od uzroka kratkovidnosti mogu biti u strukturi oka, kada je očna jabučica preduga ili je rožnica previše zakrivljena. Svjetlost koja ulazi u oko neće biti fokusirana ispravno.

Simptomi kratkovidnosti

Kratkovidnost se često otkriva već u djetinjstvu. Izloženost ekranima, čitanje knjiga i slično, kod djece u ranoj životnoj dobi, pojavljuju se poteškoće pri pogledu na daljinu.

Najčešći simptomi kratkovidnosti su:

  • Nejasan i mutan vid pri pogledu na daljinu
  • Škiljenje u cilju izoštravanja slike
  • Vrtoglavice i glavobolje kao posljedice naprezanja
  • Zamućenje vida pri vožnji, pogotovo noću (noćna kratkovidnost)
  • Kod djece, naprezanje očiju pri pogledu na školsku ploču i slično

Podjela kratkovidnosti prema uzroku

Aksijalna kratkovidnost – kratkovidnost koja nastaje zbog povećane aksijalne (osne) duljine oka

Refrakcijska kratkovidnost – oko je normalne duljine, ali je veća zakrivljenost rožnice ili očne leće, zrake svjetla lome se više nego što je potrebno

Podjela kratkovidnosti prema jakosti:

Kratkovidnost se mjeri dioptrijama, ovisno o optičkoj jakosti korekcijskih leća koje omogućavaju dobro fokusiranje slike na mrežnicu. U slučaju myopie (kratkovidnosti), dioptrija je negativnog predznaka (-).

Niska kratkovidnost: -3,00 dpt ili manje

Srednje visoka kratkovidnost: između -3,00 i -6,00 dpt. (neke osobe sa ovim tipom kratkovidnosti, često imaju sindrom pigmentne disperzije ili pigmentni glaukom.)

Visoka kratkovidnost: od -6,00 dpt ili više. Osobe s visokom kratkovidnošću češće dobiju ablaciju mrežnice ili primarni glaukom otvorenog kuta.

Korekcija kratkovidnosti

Rutinska kontrola vida kod optometrista ili oftalmologa može pokazati jeste li kratkovidni. Kontrola vida uključuje pitanja o vašem vidu i fizički pregled vaših očiju. Pregledi koji su uključeni u rutinski pregled vida su mjerenje vidne oštrine, oftalmoskopije, tonometrija te biomiktoskopsi pregled oka.

Kontrolu vida potrebno je vršiti češće, vrijedi za sve dobne skupine jednako.

Kratkovidnost kao poremećaj oka, lako se korigira konveksnim (-) dioptrijskim staklima, na način da leća savija upadne zrake svjetlosti ponešto prema van kako bi se fokusirale na mrežnici.

Većina kratkovidnih ljudi, kroz život nose dioptrijske naočale kao primarno sredstvo korekcije vida. Koriste se jednojakosne naočalne leće koje su u svojoj cijelosti prekrivene jednom dioptrijom za korekciju na daljinu. Ove leće omogućuju brzu prilagodbu i ugodan pogled u svim smjerovima.

Kontaktne leće kao sekundarno sredstvo korekcije vida, manje popularno od dioptrijskih naočala no s jednakim korekcijskim učinkom. Kontaktne leće omogućuju nesmetan i ugodan pogled te jaku estetsku vrijednost. Jednostavan i učinkovit način za nevidljivu korekciju vida.

Zbog različitih izvedbi i sastava kontaktnih leća na tržištu, potreban je specijalistički pregled za kontaktne leće na kojem stručna osoba određuje podatke potrebne za odabir savršene leće za svakog klijenta individualno.

Prehrana

Jedući cjelovitu hranu, protuupalna prehrana najbolji je način da unesete više vitamina koji su vam potrebni za oči. Uključujući karotenoidne antioksidanse poput luteina i zeaksantina, plus vitamine A, C i E, kao i cink te esencijalne masne kiseline – sve one podržavaju razvoj očiju i pomaže zaštiti starenje očiju.