Glaukom - Poliklinika Optotim

Glaukom

Loading...

Što je glaukom?

Glaukom je vrsta očnog poremećaja na koji najčešće asocira opasan rast unutarnjeg očnog tlaka koji može oštetiti očni živac koji prenosi vizualnu informaciju do mozga. Problem nastaje kad je onemogućeno normalno cirkuliranje očne vodice među očnim komorama, pa se nakupljanjem iste povisuje očni tlak. Povišeni očni tlak postepeno oštećuje vidni živac, što vodi do gubitka vida.

Ako se glaukom ne tretira i ne kontrolira, jedino što ćete moći očekivati je sužavanje vidnog polja. Eskaliranje bolesti može dovesti do sljepoće!

Simptomi glaukoma

  • Glaukom često zovu „tihim kradljivcem vida“ zato što u većini slučajeva nema boli ni simptoma sve do trenutka kada je očigledan gubitak vida.Zbog toga, glaukom se najčešće ne zamjećuje do trenutka kada je očni živac bespovratno uništen, sa permanentnim gubitkom vida.Glaukom zvuči kao osuđujuća bolest, no nije tako pod uvjetom da se otkrije na vrijeme. Nakon 40 godine starosti trebalo bi se detaljnije kontrolirati kako bi se na vrijeme uvidjelo prijeti li opasnost od glaukoma.Za razliku od kroničnog glaukoma, akutni glaukom ima dramatične simptome koji uključuju zamagljen pogled, razlijevanje svjetla, intenzivna bol. Ako imate takve simptome odmah se javite svojem liječniku i jer ne reagirate li na vrijeme, u roku od 7 dana možete ostati bez vida!

Dijagnoza, praćenje i test za glaukom

Danas je jednostavno ustanoviti je li u pitanju glaukom. Apsolutno najpouzdanija metoda je OCT, razumijevanja radi slična CT-u ali bez zračenja. Skenira se i uživo prati propada li očni živac.

Mjerenje vidnog polja, očnog tlaka te očnog kuta također su načini kako utvrditi glaukom. Kompletan pregled kod glaukomatologa oka trajat će oko pola sata i dati Vam siguran odgovor na pitanje imate li problem ili ne.

Liječenje glaukoma

Liječenje glaukoma stupnjevano je od lijekova, preko lasera do kirurškog zahvata. Najbolji način ovisi o vrsti glaukoma. Lijekovima i većinom operacija laserom (trabekuloplastikom) se utječe na postojeće izlučivanje očne vodice i drenažni sustav. Većinom incizijskih kirurških zahvata (npr. filtracijskim postupcima [trabekulektomijom]) ili usađivanjem cjevčica za drenažu glaukoma se stvara novi drenažni sustav.

Budući da kod glaukoma ne postoji bol, ljudi su često neoprezni misleći kako očnim kapljicama mogu kontrolirati stanje. Međutim, izbjegavanje redovitih kontrola na kojima liječnik propisuje doze kapanja lijeka protiv glaukoma, pacijent može izazvati ozbiljnu štetu jer upravo je nepridržavanje liječničkih uputa u takvim slučajevima najčešći razlog sljepoće.

Ako su kapljice protiv glaukoma neugodne ili iritirajuće, nemojte prekinuti s terapijom a da se prije toga ne konzultirate s liječnikom oko mogućih alternativnih rješenja.

Glaukom je bolest koja se ne može izliječiti pa su rana dijagnostika i liječenje ciljevi svih nacionalnih programa preko kojih se želi smanjiti učestalost izraženih oblika ove podmukle bolesti. Svim osobama starijim od 20 godina preporučuje se da jednom u 3 – 5 godina obave pregled kod specijalista oftalmologa i mjerenje očnog tlaka, dok se osobama starijim od 40 godina koje imaju bilo koji od rizičnih čimbenika, preporučuje mjerenje očnog tlaka jednom godišnje. Rano prepoznavanje bolesti i pravodobno započeta terapija mogu spriječiti propadanje vidnog polja. Terapija glaukoma najčešće je doživotna i mora biti redovita jer bolest u protivnom često završava sljepoćom.

Prehrana

Eliminirajte potencijalne alergene iz hrane, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, pšenicu, kukuruz, soju, konzervanse i aditive hrani. Liječnici bi vam mogli preporučiti testiranje intolerancije na hranu. Korisno je jesti hranu bogatu antioksidansima – od voća crne bobice, trešnje i rajčice, a od povrća kelj, špinat i paprike. Izbjegavajte rafiniranu hranu, bijeli kruh, šećer i tjestenine. Konzumirajte manje crvenog mesa, a više ribe i laganog bijelog pilećeg i purećeg mesa. Smanjite ili eliminirajte unos transmasnih kiselina koje se mogu pronaći u margarinu, slastičarskim i pekarskim proizvodima te procesuiranoj hrani. Upotrebljavajte hladnoprešana i nerafinirana ulja u prehrani kao što je maslinovo ulje.

Izbjegavajte alkohol, duhan, kofein i hranu bogatu šećerom, soli i zasićenim masnoćama. Izbjegavajte aditive u prehrani (mononatrij glutamat). Pijte 6-8 čaša filtrirane vode dnevno.

Dodaci prehrani

  • Multivitamini koji sadrže vitamine A, C, D, E i B vitamine te minerale u tragovima kao što su magnezij, cink i selen, korisni su za uzimanje kod glaukoma.
  • Vitamin C (500-1000 mg dnevno) – djeluje kao antioksidans i za imunološku podršku.
  • Omega 3 masne kiseline iz ribljeg ili lanenog ulja (1-2 kapsule ili 1-2 jušne žlice dnevno) – pomažu smanjiti upalu i poboljšati imunitet. Ako uzimate omega-3 masne kiseline uz terapiju antikoagulansima, korisno je konzultirati se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.
  • Koenzim Q10 (100-200 mg) prije spavanja – zbog antioksidativnih svojstava.
  • Alfa lipoična kiselina25- 50 mg dnevno) – zbog antioksidativnih svojstava.
  • Lutein (2-6 mg dnevno) – zbog antioksidativnih svojstava.