Dalekovidnost - Poliklinika Optotim

Dalekovidnost

Loading...

Što je dalekovidnost?

Dalekovidnost ili hypermetropia, je poremećaj kod kojeg se svjetlosne zrake lome iza mrežnice oka, a ne na mrežnici kao kod zdravog oka.

Dalekovidne osobe jasno vide predmete na daljinu dok im se bliski predmeti čine mutnima.

Dalekovidnost često započinje u ranom djetinjstvu, no može se ispraviti uz normalan rast i razvoj. Kako starimo, naše oči se sve slabije mogu prilagoditi kako bi se ispravio mutni pogled na blizinu, elastičnost leće se gubi, samim time osoba gubi sposobnost akomodacije (fokusiranja bliskih objekata). To stanje naziva se presbiopya ili staračka dalekovidnost.

Uzroci dalekovidnosti

  • Uzroci dalekovidnosti mogu biti previše zakrivljena rožnica ili preduga očna jabučica. Dugotrajnim naprezanjem oka moguće je povećati stupanj dalekovidnosti.

Simptomi dalekovidnosti

Simptome dalekovidnosti, u većini slučajeva, osoba će teško prepoznati u svakodnevnom životu zato što je vidna oštrina na daljinu vrlo dobra. Smetnje se javljaju pri radu na blizu, čitanju, pisanju.. Do smetnji dolazi jer dalekovidna osoba ne može izoštriti sliku na bliskoj udaljenosti.

Simptomi su praćeni i astenopičnim smetnjama poput glavobolje, suzenja oka, moguće vrtoglavice i zamora oka pri radu na blizinu.

Rutinska kontrola vida kod optometrista ili oftalmologa može pokazati jeste li dalekovidni. Kontrola vida uključuje pitanja o vašem vidu i fizički pregled vaših očiju. Pregledi koji su uključeni u rutinski pregled vida su mjerenje vidne oštrine, oftalmoskopije, tonometrija te biomiktoskopsi pregled oka.

Kontrolu vida potrebno je vršiti češće, vrijedi za sve dobne skupine jednako.

Korekcija dalekovidnosti

Dalekovidnost kao poremećaj oka, korigira se konkavnim (+) dioptrijskim staklima na način da lagano savijaju svjetlosne zrake prema unutra kako bi se one fokusirale na ispravnom mjestu na mrežnici. Kada su zrake svjetla fokusirane na mrežnici, mozak percipira oštru sliku.

Dalekovidnost je moguće korigirati dioptrijskim naočalama ili kontaktnim lećama u plus dioptriji.

Naočale su najjednostavniji i najsigurniji način korekcije. Ovisno o stanju dioptrije, naočale s korekcijom za dalekovidnost, koristit ćete tijekom rada na blizu; prilikom čitanja, pisanja ili rada na računalu.

Izuzet jednojakosnih naočalnih leća koje su u svojoj cijelosti ispunjene samo jednom dioptrijom, opcija za korekciju dalekovidnosti su i bifokalne leće koje imaju donji dio leće s pojačanom dioptrijom za čitanje. Bifokalne leće također pružaju ugodnije rješenje za cjelodnevno nošenje naočala.

Progresivne ili uredske leće su još jedna opcija korekcije dalekovidnosti koja također pruža i korekciju za daleku i srednju udaljenost. Progresivne naočale su idealne za osobe koje imaju tragove kratkovidnost i dalekovidnosti jer pružaju apsolutnu korekciju za svaku udaljenost. Omogućuju nesmetano gledanje za svaku udaljenost bez skidanja i stavljanja naočala.

Jednojakosne leće su preporučene osobama koje imaju potrebu korekcije vida isključivo za čitanje i rad na blizu, dok su bifokalne i progresivne leće preporučene osobama kojima se javlja staračka dalekovidnost u prethodnu grešku oka.

Za svakog nosioca potrebno je ponuditi ono rješenje koje će zadovoljiti njegove individualne potrebe.

Ovisno o osobnoj preferenci između kontaktnih leća i naočala, u pitanju je više praktičnost nošenja i estetika no korekcija je jednako učinkovita.

Postoji više vrsti kontaktnih leća za korekciju dalekovidnosti, različitih materijala, vremenskog perioda nošenja i stupnja korekcije vida. Svaka pojedina osoba koja odabere korekciju kontaktnim lećama umjesto naočalne korekcije, može biti zadovoljna korištenjem istih.

Prehrana

Znanstveno istraživanje govori da uzimanje luteinskih nadomjestaka ili povećana količina luteina u dijeti rezultira poboljšanjem vidne točnosti, također, studije pokazuju da nadomjesci luteina mogu usporiti starenje leće. Lutein se prirodno nalazi u objema lećama oka, te u makuli (centralnom području mrežnice).

Lutein je vrsta vitamina koja se naziva karotenoid. Povezan je s beta-karotenom i vitaminom A. hrana bogata luteinom uključuje žumanjke, brokulu, špinat, kelj, kukuruz, naranču, papriku, kivi, grožđe i tikvicu. Lutein se najbolje apsorbira kada se uzima s obrokom bogatim mastima.

Pojava presbiopije

Presbiopija ili staračka dalekovidnost je stanje kada oko stari te gubi elastičnosti i moć izoštravanja bliskih predmeta. Presbiopija se može početi pojavljivati već nakon 40-te godine života. Lako se korigira nošenjem naočala ili kontaktnih leća s plus dioptrijom. Presbiopima se preporučaju uglavnom bifokalne ili progresivne naočale koje omogućuju korekciju vida na više udaljenosti.

Simptomi presbiopije uključuju: zamor očiju, glavobolje, poteškoće rada pod slabim osvjetljenjem i poteškoće prilikom rada na blizu.