Astigmatizam - Poliklinika Optotim

Astigmatizam

Loading...

Što je astigmatizam?

Astigmatizam nije bolest oka, već vrsta refrakcijske pogreške ili stanja vida koja uzrokuje zamagljen, nejasan ili iskrivljen vid.

Uzroci astigmatizma

 • Astigmatizam je stanje uzrokovano suptilnim nedostacima u načinu na koji vaše oko savija svjetlost (postupak koji se naziva lom) koji prolazi do mrežnice, svjetlosno osjetljivog područja na stražnjoj strani očne jabučice. Optički živac prenosi živčane impulse iz mrežnice u mozak, što ih prevodi u vid.Ako vaš vid pravilno funkcionira, vaša rožnica i leća iza nje prelažu svjetlost u mrežnicu.
 • Nažalost, nesavršenosti u zakrivljenosti rožnice ili leće (ili oboje) mogu spriječiti pravilno fokusiranje slika na mrežnici. Mozak ove okularne nedostatke doživljava kao nejasne ili iskrivljene slike.Astigmatizam je jedna od tri najčešće vrste refrakcijske pogreške. Najvjerojatnije ste čuli za druga dva: miopija (kratkovidnost) i hipermetropija (dalekovidost).Vaša rožnica je prozirna kupola koja pokriva prednju površinu oka. Zakrivljena je poput leće na teleskopu ili kameri. Savršeno zakrivljena rožnica i unutarnja (intraokularna) leća fokusiraju svjetlosne signale na mrežnicu kako bi stvorili oštar i jasan vid u mozgu.Nažalost, rožnice i leće mogu imati nesavršene krivulje koje ometaju refrakciju, stvarajući nejasan ili iskrivljen vid koji nazivamo astigmatizmom. Defekti drugih struktura u oku također mogu pridonijeti astigmatizmu.

Simptomi astigmatizma

Uobičajeni znakovi i simptomi astigmatizma uključuju:

 • Žmirenje
 • Zamagljen ili iskrivljen vid na svim udaljenostima
 • Loš noćni vid
 • Dvostruki vid na jednom ili oba oka
 • Naprezanje oka
 • Glavobolja

Dijagnoza

Tijekom testa vida, vaš će očni liječnik skenirati vašu očnu jabučicu kako bi izmjerio njezinu cijelu površinu u tri dimenzije. Dijelovi oka nazvani meridijani pomažu vašem liječniku da prepozna visoka i niska mjesta na rožnici koja generiraju astigmatizam. Mjera koja se naziva dioptrija procjenjuje koliko se loma događa na svakom meridijanu.

Očni meridijani izgledaju poput lica tradicionalnog sata. Primjerice, jedan meridijan je linija koja povezuje 6 (dno) s 12 (vrh). Drugi meridijan je linija od 9 (lijevo) do 3 (desno).

Očni liječnici procjenjuju razlike između meridijana oka kako bi utvrdili pravilan recept za dobivanje jasnog vida. Testovi poput retinoskopije uključuju osvjetljenje vašeg oka dok gledate kroz različite leće dok liječnik ne pronađe onu koja najbolje pojašnjava vaš vid.

Astigmatizam kod djece

Bebe se često rađaju s astigmatizmom, iako se to uglavnom raščisti u prvoj godini. Malo koja djeca pokazuju znakove astigmatizma kad napune 5 do 9 godina.

Međutim, neka djeca ne prerastu svoj astigmatizam, a neispravljeni astigmatizam može negativno utjecati na učenje i razvoj.

Stoga je važno zakazati redovite očne preglede za djecu kako bi se otkrili astigmatizam i / ili druge neispravljene refrakcijske pogreške.

Vrste astigmatizma

Pravilni (regularni) astigmatizam

Javlja se kod više od 80% ljudi koji boluju od astigmatizma. Ovdje se dva glavna meridijana oka nalaze pod pravim kutom. Ukoliko ovi meridijani leže pod pravim kutom, ali su postavljeni koso, onda je riječ o kosome astigmatizmu

Pravilni astigmatizam dijeli se na:

 • Jednostavni astigmatizam: jedan je meridijan kratkovidan ili dalekovidan
 • Složeni astigmatizam: oba su meridijana kratkovidna ili dalekovidna
 • Miješani astigmatizam: jadam je meridijan dalekovidan, a drugi kratkovidan

Nepravilni (iregularni) astigmatizam

Javlja se kada dva glavna meridijana nisu smještena pod pravim kutom, nego jedan nasuprot drugoga. Nepravilni astigmatizam u najvećem postotku uzrokuju bolesti, ozljede ili upale rožnice.

Astigmatizam „po pravilu“ je onaj gdje vertikalni meridijan jače lomi zrake svjetla od horizontalnoga. Ukoliko horizontalni meridijan jače lomi zrake od vertikalnog meridijana, radi se o astigmatizmu „protiv pravila“.

Liječenje

Pravilni astigmatizam može se korigirati dioptrijskim naočalama, toričnim kontaktnim lećama ili kirurškim zahvatom. Ta grana kirurgije naziva se refrakcijska kirurgija. Korekcija nepravilnog astigmatizma je poprilično otežana, koriste se uglavnom kontaktne leće no ponekad pomaže samo operacija. Cilindrična dioptrija može biti stabilna, ali isto tako se stanje često pogoršava, stoga je iznimno važno redovito posjećivati oftalmologa ili optometrista.

Dioptrijske naočale

Dioptrijske naočale su najjednostavnija opcija korekcije, te su uglavnom prvi izbor. Sadržavaju posebne cilindrične leće koje korigiraju dioptriju pod određenim kutem. Kod prvih naočala s cilindričnom korekcijom, potreban je period privikavanja. Za potpunu prilagodbu dovoljno je nekoliko dana nošenja.

Kontaktne leće

Kontaktne leće obično su bolji izbor kod korekcije viših cilindričnih dioptrija. Kontaktne leće, pošto su u direktnom doticaju s okom, pružaju jansiji i prirodniji vid (nude šire vidno polje nego naočale).

Lasersko skidanje dioptrije

Moguća je korekcija LASIK ili PRK metodom, ovisno o preporuci oftalmologa. Laserska korekcija se može obavljati kod osoba starijih od 18 godina i kod onih osoba koje su kandidat za lasersko skidanje dioptrije. Naglasak na to da nije svaka osoba kandidat te da je potrebno prethodno testiranje prije same operacije.