Strabizam

Dva oka djeluju kao jedan organ i njihovim spajanjem nastaje jedna slika. Strabizam ili škiljavost je poremećaj kod kojeg nije moguće obje vidne linije istodobno usmjeriti prema jednom predmetu te nastaju dvoslike i konfuzija. Najjednostavnije rečeno, svako oko vidi drugačiju sliku!

Slika u zdravom oku pada na dio zadužen za stvaranje slike, a slika iz škiljavog oka pada na periferiju mrežnice pa nastaju dvoslike. Strabizam se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, a najčešće u ranom djetinjstvu, odnosno između prve i šeste godine života.

Posjetite liječnika ako sumnjate na strabizam u svog djeteta! Rano postavljanje dijagnoze i liječenje ključni su za uspijeh. U suprotnom riskirate da Vašem dijetetu oslabi vid ili da ima problem dvoslika.

Oblici strabizma

Kada se govori o strabizmu, najčešće se misli na poremećaj položaja oka - bježanje oka. Međutim, ono što ne vidimo mnogo je opasnije, jer ovaj poremećaj može dovesti do slabovidnosti oka koje bježi.

Što uzrokuje strabizam?

Strabizam je česti poremećaj. Može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, a najčešće se javlja u ranom djetinjstvu, odnosno između prve i šeste godine života.Mnogo je mogućih uzroka pojave ovog poremećaja. Neki od njih su:

Liječenje strabizma

Čim se strabizam otkrije, treba početi s liječenjem koje podrazumijeva naočale, flastere kojima se slabovidno oko prisiljava na funkciju, potom vježbanje slabovidnog oka kod kuće potom i na aparatima. Nakon što se vid slabovidnog oka dovoljno poboljša, može se prijeći na vježbe „suradnje“ očiju. Paralelno se ispravlja i položaj očiju.

Ako je škiljenje izuzetno jako riješenje je u operativnom zahvatu.

Liječenje strabizma dugotrajan je proces.

BOTOX je također lijek i za BLEFAROSPAZAM, bezvoljno zatvaranje vjeđa. Ono najčešće započinje postupno, u odrasloj dobi i češće u žena. Bolesnici u pravilu prolaze dugi put do prepoznavanja bolesti. Botulinum toksin rješava grčenje kroz vremensko razdoblje od 3-4 mjeseca, kada treba ponoviti primjenu.