Problemi i bolesti oka

„Suho oko“

„Suho oko“ je poremećaj suznog filma uzrokovan nedostatkom suza, njihovim obilnim hlapljenjem ili nekvalitetnim suznim filmom koji uzrokuje oštećenje očne površine između vjeđa, a koji je udružen s neugodnim simptomima poput osjećaja stranog tijela ili “pijeska” u očima, pečenja, žarenja, “umora” očiju, zamagljenog vida i crvenila.

Sindrom suhog oka udružen je često sa starenjem, hormonalnim promjenama, upotrijebom određenih lijekova, nepovoljnim okolišem i pretjeranim radom na računalu.

Problem suhog oka posebno je naglašen u klimatiziranim prostorima, uredima, prilikom dužeg rada na kompjutoru, tijekom leta u avionu ili pak zadimljenim prostorima.

Pojavi li se uz to i alergija oka, buđenje sa crvenim očima i život sa kapljicama može biti vrlo neugodan. Problem je dodatan kod osoba koje nose kontaktne leće.

Ako nosite leće, ne možete koristiti bilo koje kapljice za oči. Prije no što kapate oko, nemate li primjerene kapi za oči, morate skinuti leću, pričekati 15 minuta i tek tada je vratiti na oko.

Suho oko može biti toliko neugodno da ujutro oči ne možete otvoriti bez da nakapate kapljice. Osobe ponekad nisu svjesne ozbiljnosti suhog oka. Ono vrlo često ide „ruku pod ruku“ s alergijom oka i čini ju još težom. Neki takvo stanje oka pokušavaju riješiti kapljicama protiv crvenila, no time neće riješiti i suhoću.

Sindrom suhih očiju mnogo je češći kod žena, posebice onih koje prolaze kroz hormonske promjene. Također, nanjovija istraživanja upućuju kako rizik od suhih očiju kod muškaraca raste s godinama. Spominje se i veća izloženost pušača od nepušaća ovoj pojavi.

Dijagnostika suhog oka vrlo je jednostavna. Vaš će liječnik brzo dijagnosticirati problem te će izmjerit stupanj vlažnosti Vašeg oka. Postupak je vrlo jednostavan i kratkotrajan uz pomoć posebnog, tankog papirića koji će dati odgovor na pitanje koliko Vaše oko stvara suza.

No, valja napomenuti kako je sindrom „suhog oka“ trajno, neizlječivo stanje, međutim pravilnim tretmanom suhoća, „žuljanje“ i crvenilo mogu biti posve ublaženi.

Liječenje: suze, gel, silikonski čepići....

Sunčane naočale mogu pomoći u slučaju suhih očiju jer štite od vjetra, peludi i prašine.

Zanimljivost: Jeste li znali da nutricionisti savjetuju losos, kao dobar izvor omega 3 masnih kiselina. Vjeruju da reducira Vaš rizik od suhih očiju. Također su preporučljive sardine, haringa i riblje ulje. Preporučljivo je i piti što više vode.

Senilna makularna degeneracija (SMD)

Senilna makularna degeneracija je najučestaliji uzrok slabljenja vida kod osoba starijih od 55 godina. Gubitak centralne vidne oštrine najčešće se primjećuje prilikom čitanja, vožnje automobila, gledanja televizije, prepoznavanja lica...

Makula (žuta pjega) je mjesto najjasnijeg vida na mrežnici, veličine tek nekoliko milimetara. Zanimljiv je podatak da se upravo u makuli događa najveća potrošnja glukoze u organizmu!

Dva tipa senilne makularne degeneracije: suha i vlažna

Suhi oblik je znatno češći i lakši od vlažnog. Dijagnosticira se kod 85 do 90 posto pacijenata. Vlažni oblik vodi do puno ozbiljnijih komplikacija.
SMD najčećše počinje sa laganim, bezbolnim gubitkom vida. Samo u rijetkim slučajevima, gubitak vida može biti iznenadan. Rani simptomi gubitka vida zbog SMD uključuju sjenu u Vašem centralnom vidu ili neobične fuzije i iskrivljene slike.

Subspecijalist za stražnji segment oka vrlo će brzo otkriti radi li se o SMD, čak i prije no što se simptomi pojave, no važno je kontrolirati svoj vid. Riječ je o vrlo jednostavnom testu (Amslerova mreža).

Zašto dolazi do SMD?

Unatoč činjenici da SMD dolazi sa starenjem, istraživanja sugeriraju da jednim od faktora također može biti genetika. Imate li u obitelji ikoga oboljelog od SMD, ne izbjegavajte specijalistički pregled.Najnovija istraživanja snažno upućuju kako je pušenje visoko na ljestvici rizičnih faktora, potom osobe sa visokim krvni tlakom, svijetle oči i gojazni.

SMD je bolest kod koje dolazi do stvaranja novih krvnih žila ispod mrežnice i propuštanja tekućine iz tih žila što uzrokuje razdvajanje slojeva mrežnice i posljedično dovode do sljepoće.

Kako liječiti SMD – spasonosna injekcija

Još nije otkriven lijek protiv senilne makularne degeneracije, no postoji način kako da se zaustavi napredovanje bolesti. Liječenje SMD zavisi od toga kada je bolest otkrivena, u ranijoj fazi ili kasnije, je li riječ o suhom ili vlažnom obliku, s tim da je vlažni mnogo opasniji.

Osim klasičnih metoda liječenja, odnosno nadziranja stanja postoje i najnovije metode – izravno u oko ubrizgavaju se lijekovi! Oni djeluju na suzbijanje nastanka i rasta novostvorenih krvnih žilica, a čije bujanje ili pucanje s krvarenjem dovodi do znatnog gubitka centralne vidne oštrine.
Injekcije Avastin pacijenti doživljavaju kao spasonosne. Iako se daje u oko, primjena je gotovo bezbolna, a zahvat se izvodi ambulatno. Tretiranom oku vraća se vid na određeno razdoblje a onda se postupak ponavlja.S ciljem što jačeg učinka, moguća je kombinacija s fotodinamskom terapijom.

Mrena (katarakta)

Mrena (katarakta) je zamućenost prirodne leće. Ona funkcionira poput kamere, fokusira svjetlo na retinu, odnosno da bi osoba jasno vidjela sliku nekog predmeta potrebno je da leća šalje u stražnji dio oka jasnu i izoštrenu sliku. Sazdana je u većem dijelu od vode i proteina. Protein leću održava čistom i propušta svijetlost.

Međutim, kako starimo proteini se mogu početi „grupirati“ i zamutiti dio leće ne dopuštajući normalan prolazak svjetlosnih zraka. To je mrena (katarakta) i s vremenom, ona može postati veća te zamutiti i veći dio leće što pak dovodi do toga da sve slabije vidimo.

Simptomi mrene (katarakte)

Mrena (katarakta) počinje pomalo i na početku je moguće primjetiti tek sitne poremećaje u vidu, poput laganog zamagljenja, kao da gledate kroz mutan komadić stakla.

Simptomi su zamućenje vida, svjetlosni «halo-i» te dvoslike, a najteži oblici završavaju i potpunim gubitkom vida.

Može uzrokovati da svjetlo sunca ili lampe izgleda presjajno i blistavo.Također možete primjetiti kad vozite noću da je odsjaj svjetala koja Vam dolaze u susret jači nego prije.

Koji tip mrene (katarakte) imate pokazat će siptomi te podatak koliko se često oni pojavljuju.

Ako sumnjate da imate kataraktu, posjetite stručnjaka, napravite pretragu i budite sigurni što je.

Čim Vam mrena smeta, vrijeme je za operaciju. Nemojte oklijevati jer danas je to rutinski zahvat koji se diljem svijeta izvodi ambulantno i s velikom uspješnošću.

Što izaziva (mrenu) kataraktu?

Čimbenici rizika za razvoj katarakte su pušenje, konzumacija droge, pretjerana izloženost UV zrakama, (nekontrolirana) šećerna bolest i dehidracija.

Mnoga istraživanja pokazuju uzročno posljedičnu vezu ultravioletnog zračenja i pojave katarakte, tako da je vrlo važno preventivno dijelovati i štititi svoje oči od štetnog djelovanja UV zraka.

I drugi tipovi zračenja mogu biti uzrokom katarakte. Naprimjer, 2005 provedeno je istraživanje na Islandu koje upućuje na zaključak da su piloti izloženiji pojavljivanju nuklearne katarakte čemu je uzrok također izlaganje zračenju. Slično je i s astronautima.

Ugroženi su i konzumenti steroida i diuretika.

Neki vjeruju da prehrana koja sadržava antioksidanse, kao beta karoten (vitamin A), selenium i vitamin C i E, može preduhitriti razvoj mrene.Previše konzumiranja soli također povećava rizik.

Ostali rizici su pušenje, zagađeni zrak i pretjerano konzumiranje alkohola.

Glaukom

Glaukom je vrsta očnog poremećaja na koji najčećeše asocira opasan rast unutarnjeg očnog tlaka koji može oštetiti očni živac koji prenosi vizualnu informaciju do mozga. Problem nastaje kad je onemogućeno normalno cirkuliranje očne vodice među očnim komorama, pa se nakupljanjem iste povisuje očni tlak. Povišeni očni tlak postepeno oštećuje vidni živac, što vodi do gubitka vida.

Ako se glaukom ne tretira i ne kontrolira, jedino što ćete moći očekivati je sužavanje vidnog polja. Eskaliranje bolesti može dovesti do slijepoće!

Simptomi glaukoma

Glaukom često zovu „tihim kradljivcem vida“ zato što u većini slučajeva nema boli ni simptoma sve do trenutka kada je očigledan gubitak vida.

Zbog toga, glaukom se najčešće ne zamjećuje do trenutka kada je očni živac bespovratno uništen, sa permanentnim gubitkom vida.

Glaukom zvuči kao osuđujuća bolest, no nije tako pod uvijetom da se otkrije na vrijeme. Nakon 40 godine starosti trebalo bi se detaljnije kontrolirati kako bi se na vrijeme uvidjelo prijeti li opasnost od glaukoma.

Za razliku od kroničnog glaukoma, akutni glaukom ima dramatičn simptome koji uključuju zamagljen pogled, razlijevanje svjetla, intenzivna bol. Ako imate takve simptome odmah se javite svojem liječniku i jer ne reagirate li na vrijeme, u roku od 7 dana možete ostati bez vida!

Dijagnoza, praćenje i test za glaukom

Danas je jednostavno ustanoviti je li u pitanju glaukom. Apsolutno najpouzdanija metoda je OCT, razumijevanja radi slična CT-u ali bez zračenja. Skenira se i uživo prati propada li očni živac.

Mjerenje vidnog polja, očnog tlaka te očnog kuta također su načini kako utvrditi glaukom. Kompletan pregled kod glaukomatologa oka trajat će oko pola sata i dati Vam siguran odgovor na pitanje imate li problem ili ne.

Liječenje glaukoma

Liječenje glaukoma stupnjevano je od lijekova, preko lasera do kirurškog zahvata.

Budući da kod glaukoma ne postoji bol, ljudi su često neoprezni misleći kako očnim kapljicama mogu kontrolirati stanje. Međutim, izbjegavanje redovitih kontrola na kojima liječnik propisuje doze kapanja lijeka protiv glaukoma, pacijent može izazvati ozbiljnu štetu jer upravo je nepridržavanje liječničkih uputa u takvim slučajevima najčešći razlog slijepoće.

Ako su kapljice protiv glaukoma neugodne ili iritirajuće, nemojte prekinuti s terapijom a da se prije toga ne konzultirate s liječnikom oko mogućih alternativnih rješenja.