Laserska korekcija vida

Laserska korekcija vida je postupak kojim se poboljšava Vaš vid i omogućava da ne morate nositi naočale niti kontaktne leće. Ako ste zainteresirani za lasersku korekciju, potrebno je da obavite pregled kako bi se utvrdilo jeste li uopće kandidat za zahvat i koja je vrsta korekcije vida u Vašem slučaju potrebna.

LASIK je metoda koja ne zahtijeva zadržavanje u zdravstvenoj ustanovi nakon završetka zahvata. Zahvat je vrlo kratkotrajan. Traje oko 5 minuta tijekom kojih Vas liječnik traži da par sekundi gledate u svjetlosnu točku. Zahvat je posve bezbolan i ne postoji mogućnost da ga treptajem kapka ugrozite. Naime, prije zahvata Vaše se oko kapljicama anestezira tako da je situacija posve kontrolirana.

Što biste trebali znati o LASIKU:

Odgovore na ova i sva ostala pitanja dat će vam Vaš liječnik tijekom konzultacija.

Vrsta METODA

LASIK (Laser-Assisted-In-Situ Keratomileusis) je metoda zahvata koja se trenutno najćešce izvodi u svijetu. LASIK metoda je visoko ucinkovit postupak, prikladan za vecinu osoba s malom, srednjom ili velikom dioptrijom. Izvodi se hladnom zrakom svjetlosti excimer lasera, čime se nježno mijenja oblik rožnice oka. Oporavak vida traje nekoliko sati. Već sutra se možete vratiti svakodnevnim aktivnostima.

PRK (Photo Refraktivna Keratotomija) Excimer laser nježno mijenja oblik rožnice na samoj površini oka. Oporavak je nešto duži nego kod LASIK zahvata (nekoliko dana). Metoda se primjenjuje kod vrlo tankih rožnica na kojima nije moguće učiniti LASIK zahvat. "Eye tracking“ sustav omogucuje stalno pracenje položaja laserske zrake (brzinom od nekoliko stotina mjerenja u sekundi).

INTRALASE je alternativna metoda stvaranja zaštitnog poklopca (flap), što je prvi dio postupka LASIK, pomoću preciznog lasera. Već više od 10 godina primjenjuju se umjesto standardne mehaničke metode, koje dokazano daju izvrsne rezultate. Na taj način izbjegavamo mehaničko formiranje poklopca, te cjelokupni zahvat obavljamo laserom.

Oporavak nakon operacije

Operacija je posve bezbolna i bezopasna. Za kompletan tretman potrebno je izdvojiti oko pola sata. Na operaciju dođite u pratnji jer neposredno nakon zahvata niste u mogućnosti voziti, slika nije dovoljno oštra. Tog dana odmarate, kapate oči i ne naprežete ih u smislu čitanja titlova na ekranu.

U ostalim situacijama funkcionirate normalno. Prvu noć spavate sa tzv. štitnicima za oči kako ne biste nesvjesno trljali oči ili pritiskali od jastuk. Slijedećeg dana već ste spremni samostalno doći na pregled te po potrebi ići i na posao.

Ženama se preporuča prvih daACna izbjegavanje agresivne šminke, posebice oko očiju. Maskaru za trepavice valja posebno oprezno nanositi i još nježnije odstraniti. Naime, neko vrijeme Vaše je oko osjetljivo. Zahtijeva njegu poput kapljica i masti, no vraća Vam se na najbolji mogući način – Vi napokon odlično vidite!

Osobe koje su prošle tretman tvrde da je neusporedivo veća kvaliteta života. Neki u početku ne mogu skupiti snage da bace svoje naočale ili leće, čuvaju ih brižno, ponekad i godinama u strahu da će im zatrebati. No, dobra je vijest da neće! Dioptrija se ne vraća a Vi više nemate problem na moru, skijanju, u sauni, kinu, prilikom vožnje i svih aktivnosti koje većini život znače.