Kontaktne leće

Novost na tržištu: leća s UV zaštitom od 99%!

Bitno je upamtiti da naočale ne štite od zračenja koje dopire do oka sa strane. Najbolja je zaštita kombinacija naočala i kontaktnih leća, što se i preporuča svima koji koriste kontaktne leće kao ortopedsko pomagalo, ali i onima koji nemaju dioptriju. Naime, na tržištu su se pojavile najnovije jednodnevne kontaktne leće 1DAY ACUVUE® TruEye™ (Johnson & Johnson) s najvećom postignutom UV zaštitom do danas: 99% UVB i 97% UVA! Takva kontaktna leća pruža širu UV zaštitu nego same naočale jer blokira i postraničnu, reflektiranu ekspoziciju. 1DAY ACUVUE® TruEye™ (Johnson & Johnson) posebno se preporučuju u prilikama kada oči nisu zaštićene sunčanim naočalima, kada ih vam je nepraktično nositi, primjerice tijekom surfanja, različitih sportskih aktivnosti kao što su nogomet ili odbojka. Kontaktne leće sa UV zaštitom nisu zamjena za sunčane naočale s UV zaštitom, jer ne pokrivaju u cijelosti oko i područje oko njega.


Kontaktne leće kao spas

Kontaktne leće, jednako kao dioptrijske naočale ili LASIK, mogu korigirati Vašu kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam.

I dok neki uživaju u nošenju naočala što je ujedno i prilika za modni izričaj, drugi su sretniji bez tog dodatka. Upravo im kontaktne leće omogućuju dobar vid bez refrakcijske kirurgije. Kontaktne leće također su garancija odličnog vida, što je posebno prikladno u sportu.

Ako ste davno prije pokušali i odustali od nošenja leća, nemojte ih zauvijek prekrižiti. Naime, u odnosu na ne tako davnu prošlost, danas je više nego ikada ugodnih i zdravih leća.

Ako ste kandidat za leće, Vaš je prvi korak posjet očnom liječniku. On će procijeniti Vaše potrebe, zakrivljenost rožnice, te vlažnost oka kako bi bio odredio tipa leće koja će Vam najbolje odgovarati.

Kontaktne leće danas dostupne na tržištu mogu biti grupirane po principu:

Zavisno od materijala, postoje tri tipa kontaktnih leća:

Od početaka proizvodnje 1971 do prije par godina, leća je bila napravljena od hidrogela koji je bio relativno slabo propusan za kisik. Unazad par godina proizvedene su leće od silikon hidrogela. To je bila prava revolucija u nošenju leća zbog količine kisika koji propušta te se manje suše na oku.

Vrijeme nošenja kontaktnih leća

Do 1979,  svi koji su nosili kontaktne leće morali su ih noću skidati i čistiti. Pojava leća za "produljeno nošenje" omogućila je i spavanje s lećama. Sukladno vremenu nošenja, postoje dvije skupine kontaktnih leća:

Kada bacate leće

Čak i uz dobru njegu, kontaktne leće (posebice meke) trebaju biti zamjenjene prije svega zbog izbjegavanja stvaranja naslaga na lećama i bakterijskog zagađenja čime se riskira infekcija oka. Meke leće su klasificirane sukladno tome koliko često moraju biti zamjenjene:

Polutvrde leće mijenjaju se rijeđe nego meke, najčešće nakon jedne do dvije godine.

Dizajn kontaktnih leća

Danas postoje leće koje zadovoljavaju više kriterije od samo onog primarnog, dioptrijskog.

Kontaktne leće u boji

Leće u boji. Mnogi tipovi leća također se mogu pronaći u različitim bojama tako da intenziviraju prirodnu boju oka ili je u potpunosti mijenjaju – tako da primjerice zelene oči čine još zelenijima. Također je moguća totalna promjena boje oka, kao naprimjer iz smeđe u plavu.

Prostetičke leće. Kontaktne leće u boji također mogu biti upotrebljene više zbog estetskih razloga uzrokovanih bolešću ili oštećenjem oka. Nedostatak se spomenutom lećom maskira stvarajući privid zdravog oka.

Leće po narudžbi (individualne kontaktne leće). Ako Vašem oku ne pristaju konvencionalne leće (što je iznimno rijetko), rade se leće po narudžbi točno za Vas.

Kontaktne leće koje pružaju zaštitu od UV zračenja. Većina leća koje se danas izrađuju služe i kao izvrsna zaštita protiv UV zraćenja, koje može izazvati kataraktu i druge očne probleme poput oštečenja žute pjege. Tu zaštitu ne možete primjetiti promatrajući leću.

Koje su kontaktne leće idealne za Vas?

Prvenstveno, morate utvrditi koji je točno Vaš problem. Kontaktna leća mora osigurati kvalitetan vid korigirajući Vašu kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam ili neku drugu grešku vida.

Nakon toga, leća mora odgovarati Vašem oku. Da biste to postigli, morate izabrati između više kombinacija, promjera i zakrivljenosti.
Vaši liječnicu su stručni odrediti koja leća će Vam u odnosu na spomenute kriterije najbolje odgovarati.

Potom, treba provjeriti ima li i nekih drugih specifičnih potreba, poput odabira materijala koji su napravljeni da bi pristajali osobama koje pate od suhog oka.

Konačno, dolazi na red Vaša lista želja poput – boje ili tipa kontaktnih leća s kojima je moguće spavati.

Nakon što sa svojim liječnikom odlučite koja je leća najpogodnija za vas, dobit ćete recept.

Nošenje kontaktnih leća i održavanje

Održavanje kontaktnih leća danas je mnogo lakše nego što je bilo.

Prije nekoliko godina bilo je potrebno imati nekoliko bočica sa sredstvima za čišćenje, te tabletama. Danas postoje proizvodi koji ujedno čiste i dezinficiraju. Želite li posve izbjeći tu obvezu, preostaju Vam dnevne leće.

Problemi kontaktnih leća

Ponekad nošenje kontaktnih leća može izazivati probleme. Osobe različito reagiraju na materijale od kojih su leće izrađene i sredstva za njihovo održavanje. Također, parametri za Vaše leće poput dioptrije, promjera ili zakrivljenosti svoju potvrdu dobivaju tek nakon uspiješnog nošenja leća.
Osjećate li neugodu ili niste zadovoljni oštrinom vida, svakako se javite svojemu liječniku. Današnji izbor kontaktnih leća svakako će Vam omogućiti leću koju nećete osjećati, dobar vid i zdravo oko.