Klub Optotim&Johnson&Johnson

Brinemo za potpunu UV zaštitu vaših očiju

Sunce je prijatelj, ali nažalost i ozbiljan neprijatelj nezaštićenim očima.Postalo je sve očiglednije da su učinci ultraljubičastog zračenja (UV) sve podmukliji i potencijalno štetni za bilo koji dio oka koji ih upija. Što ste do sada učinili svojim očima, a da toga niste ni svjesni? Primjećujete li žute naslage na bjeloočnici prema nosu koje su ponekad crvene i upaljene? Kada ste zadnji put obavili specijalistički pregled? Sunce je sve agresivnije i zračenja dovode do ozbiljnih akutnih(fotokeratitis) i kroničnih (katarakta, ptreigijum, pingvekula..) posljedica. Stoga je pravilna zaštita očiju izuzetno bitna. Uvriježilo se mišljenje kako su sunčane naočale dovoljna zaštita, no znanstvena istraživanja dokazuju da nije tako.

Novost na tržištu: leća s UV zaštitom od 99%!

Bitno je upamtiti da naočale ne štite od zračenja koje dopire do oka sa strane. Najbolja je zaštita kombinacija naočala i kontaktnih leća, što se i preporuča svima koji koriste kontaktne leće kao ortopedsko pomagalo, ali i onima koji nemaju dioptriju. Naime, na tržištu su se pojavile najnovije jednodnevne kontaktne leće 1DAY ACUVUE® TruEye™ (Johnson & Johnson)  s najvećom postignutom UV zaštitom do danas: 99% UVB  i 97% UVA! Takva kontaktna leća pruža širu UV zaštitu nego same naočale jer blokira i postraničnu, reflektiranu ekspoziciju.

1DAY ACUVUE® TruEye™ (Johnson & Johnson) posebno se preporučuju u prilikama kada oči nisu zaštićene sunčanim naočalima, kada ih vam je nepraktično nositi, primjerice tijekom surfanja, različitih sportskih aktivnosti kao što su nogomet ili odbojka. Kontaktne leće sa UV zaštitom nisu zamjena za sunčane naočale s UV zaštitom, jer ne pokrivaju u cijelosti oko i područje oko njega.

 

Sunčane naočale kao 100% saveznik

Najbolja zaštita bila bi kombinacija adekvatnih sunčanih naočala i spomenute jednodnevne kontaktne leće. Nošenje naočala poželjno je za sve ekspozicije, a posebno za ljude koji duže borave na otvorenom suncu. To je posebno bitno kod jedriličara, sportaša na otvorenim prostorima, kod osoba koje borave na većim nadmorskim visinama poput planinara, budući da su u tim situacijama ekspozicije UV zračenja znatno veće i zbog slabijeg atmosferskog filtera. Važno je izabrati najbolje naočale. Ukoliko zaštita nije navedena na proizvodu, naknadna precizna kvantifikacija i utvrđivanje postotka UV zaštite nije moguće osim na modernim lensmetrima što će vam sa zadovoljstvom provjeriti optometristi optike „Optotim“ ili liječnici poliklinike „Optotim“. Američki nacionalni institut za standardizaciju određuje kako je minimalna prihvaćena UV zaštita 99% za UVB i 95% ua UVA.

ZAKLJUČAK

*   UVzračenjeoštećujerožnicu, lećuimrežnicuovisnoovalnojduljini, intenzitetu, trajanjuizloženostiienergijizračenja 

*   UVzračenjeusunčevojsvjetlostioštećujeljudskooko, tejestatističkipovezanosabolestimaljudskogokauosjetljivimtkivima

*   LećaimrežnicaimajuograničenusposobnostpopravkaoštećenjanastalogUV ZRAČENJEM

*   IzloženostUVzračenjujenajznačajniji čimbenikrizikanakojisemožeutjecati, akojisudjelujeunastankusive  mrene(McCarty)

 
Klub Optotim&Johnson&Johnson brine za zdravlje vaših očiju

Poliklinika „Optotim“ Bogovićeva 1 Zagreb                             tel/ 01 4832 395  

Optika „Optotim“ Bogovićeva 1 Zagreb  www.optotim.com    tel/  01 61 85 805