Iznad 40

Prezbiopija

Ako ste stariji od 40, zasigurno ste primjetili da se Vaš vid mijenja. Javlja se prezbiopija (slabljenja vida na blizinu) koju ćete i sami lako „dijagnosticirati“: novine odmićete sve dalje, ruke Vam postaju „sve kraće“ i trebate sve više svijetla! Tijekom duljeg rada pojavljuj se glavobolja i zamor očiju.

Prezbiopiju ne možete izbjeći čak i ako nikada ranije niste imali problema s vidom! I osobe koje su od ranije kratkovidne, primjetit će da su naočale ili kontaktne leće sve slabije. Ovaj poremećaj vida uzrokovan je starenjem.

S godinama dioptrija se sve više povećava, najbrže u dobi između 45 i 55 godina. Rast se zaustavlja između 55. i 60. godine života.

Uzrok prezbiopije je smanjenje elastičnosti očne leće.

Neka od rješenja...

Jedno od riješenja su naočale koje služe samo za čitanje ili progresivne naočale koje se nose čitavo vrijeme.

Naočale s bifokalnim staklima (gore na daleko, dolje na blizinu) jedno je od rješenja, međutim ono „ne pokriva“ sredinju udaljenost što se najčešće primjećuje prilikom rada na kompjuteru.

Zato se preporučuju multifokalna stakla. Isto vrijedi i za kontaktne leće.

Jedno od rješenja je i operacija ugradnje leće. Zahvat je ambulantan i traje oko 15-tak minuta.

Postoji i mogućnost laserskog skidanja dioptrije, dakle bez „otvaranja“ oka. Više detalja saznajte u rubrici Laserska korekcija vida.

Mrena

Nakon 40 javlja se i mrena. S obzirom na dužinu životnog vijeka danas zapravo ne postoji osoba koja može izbjeći taj problem. Vožnja noću postaje napornija, pojavljuju se odbljesci, refleksije i Vi više niste siguran sudionik u prometu. Isključite takve vrste rizika i pregledajte u kakvom je stanju Vaš vid. Jedno je sigurno – više nije kao u tridesetima! Više detalja saznajte u rubrici Mrena (katarakta).

U slučaju mrene ugradnjom multifokalne umjetne leće moguće je rješiti vid na daljinu i blizinu.O prednostima i nekim manama tog zahvata konzultirajte se s Vašim liječnikom.

Suhe oči u menopauzi

Ako ste stariji od 50 i žena, Vaše šanse da se suočite s pojavom suhog oka gotovo su dvostruko veće nego kod muškaraca. Konkretno u brojkama, istraživanja pokazuju da u tim godinama suho oko ima  7.8% žena i 4.7% muškaraca.

Problem je izraženiji kod žena zbog hormonalnih poremećaja koji se u toj dobi pojavljuju. Liječenje počinje sa umjetnim suzama, potom gel a ako ni to ne pomaže onda se poseže za ugradnjom silikonskih čepića za smanjenje otjecanja suza, te najzad laser. Laserskim zahvatom može se u potpunosti zaustaviti spomenuto otjecanje suza. Više detalja saznajte u rubrici Suho oko.

Nažalost, nakon 40 ulazite i u rizičnu skupinu onih kod kojih se može javiti Senilna makularna degeneracija. Pripazite na simptome, jer pravovremena reakcija je izuzetno važna za liječenje. Više detalja saznajte u rubrici Senilna makularna degeneracija.