Djeca

Nikada nije prerano početi brinuti o očima dijeteta – dogovorite termin za pregled već danas!

Jeste li znali:

Djeca koja nose naočale trebala bi napraviti oftalmološki pregled dva puta godišnje.

Simptomi

Simptomi i znakovi koji bi trebali pobuditi sumnju na očne bolesti kod djece su:

Pregled očiju dijeteta može se napraviti već s navršenih šest do osam tjedana života.

Preporuča se i pregled crvenog refleksa u novorođenčadi, provjera fiksacije i "cover test" u dojenčadi te testiranje vidne oštrine i "photoscreening" u dobi između treće i četvrte godine.

Uzroci slabog vida djeteta

Osim refraktivne pogreške uzroci lošeg vida mogu biti zamućenje očne leće, povišen očni tlak, ozljede očiju, bolesti rožnice, bolesti mrežnice i vidnog živca, tumori te nasljedni poremećaji.

Otkriju li se na vrijeme, većina spomenutih poremećaja uspiješno se liječi. Što ranije to je veća vjerojatnost izlječenja i sačuvanja vida. U protivnom riskirate da se vid ne razvije u potpunosti. Jedna od posljedica je lijeno oko, odnosno slabovidnost.

Rano otkrivanje posebno je važno kod tumora mrežnice. Stoga je nužno da se dijete pregleda čim roditelj posumnja da slabije vidi.

Važna 4. godina

Kompletan oftalmološki pregled djete treba napraviti u dobi od četiri godine, jer se tako mogu otkriti početni poremećaji koji još ne uzrokuju smetnje vida (npr. početna katarakta ili manji strabizam), odnosno slučajevi lošeg vida na jednom oku koji mogu promaknuti na rutinskom pregledu djece. U slučaju da netko od članova obitelji ima nasljednih problema sa vidom prvi pregled treba učiniti s 2 godine starosti.

Nazovite ODMAH i dogovorite termin

Dobit ćete mnogo a izgubiti 30 minuta svog vremena. Mnoga djeca nemaju problema s očima, no mnogo je i onih kojima su potrebne naočale ili kontaktne leće. U razgovoru sa stručnjakom dobit ćete informaciju što je najprikladnije za Vaše dijete.

Rutinski pregled vida otkrit će kratkovidnost, dalekovidnost i/ili astigmatizam što je potrebno odmah tretirati. Rutinski pregled također će dati odgovor na pitanje jesu li oči Vašeg dijeteta zdrave i isključiti amblyopiu, strabizam i druge binokularne probleme koji mogu ometati u svakodnevnim aktivnostima, igri, učenju i bavljenju sportom.

Dr.mr Dean Šarić: Ne postoji dobna granica za početak nošenja leća u djece

Strabizam u djece

Strabizam se u djece vrlo često pojavljuje i razvija prije 8. godine života.Važno je što prije uočiti neobično ponašanje dijeteta, a ako Vam se učini da djetetu bježi jedno ili oba oka, nemojte čekati s pregledom. Pravovremeni dolazak lječniku ključan je za uspiješno izliječenje.

U kasnijoj dobi, a posebice u pubertetu strabizam može stvarati ozbiljnu teškoću Vašem dijetetu i zbog nerijetkog podsmijeha vršnjaka koji se grubo šale na račun „škiljavosti“ i „razrokosti“.

Takvo što ne bi trebalo uzimati olako jer je riječ o jedanom od oblika zlostavljanja. Ismijavanje je vrlo štetno za razvoj dječje psihe jer narušava razvoj samopoštovanja i samopouzdanja. Poštedite svoje dijete bespotrebnih neugodnosti i zdravstvenih problema te zakažite termin za pregled.

Naočale za djecu

Pri odabiru dječjih okvira potrebno je odrediti oblik prema fizionomiji lica i razmaku zjenica. Na veće dioptrije preporučuju se naočalne leće većeg indeksa loma (1.6, 1.67, 1.74).

Naočalne leće treba izraditi prema definiranim parametrima dioptrije i razmaka zjenica te ih prije upotrebe prilagoditi malom korisniku na način da okvir stoji komforno, a ujedno i čvrsto.

I DJECA NOSE KONTAKTNE LEĆE! Pročitajte sugestije dr.mr.Dean Šarić

Ne postoji dobna granica za početak nošenja leća u djece