Kako izabrati najbolje naočale za Vas?

www.optotim.com

Nije jednostavno bez stručne pomoći izabrati prave naočale. Bez obzira radi li se o dioptrijskim ili sunčanim ili o opciji „2u1“. Koja stakla ili pak koji okviri, pitanja su za Vašeg očnog liječnika i optičara.

Posebice ako se radi o djeci. Postoje dječje naočale zabavno dizajnirane verzije naočala za odrasle. Time se njihovo svakodnevno nošenje pretvara u svojevrsnu igru i zabavu bez neprestanog roditeljskog nagovaranja na disciplinu.

Vaš partner i Vi imate istu dioptriju za kratkovidnost? Naočale koristite povremeno tijekom čitanja i zapravo poseđujete ih jedno od drugog. Tu su unisex okviri za muškarce i žene koji će zadovoljiti Vaš ukus i poštedjeti Vaš kućni budžet!

Zaštitite svoje oči od UV zračenja  

Bliže se godišnji odmori i neizbježno izlaganje suncu, spremno se opskrbljujemo kremama sa visokim UV faktorom zaštite, no razmišljamo li o zaštiti naših očiju od štetnog UV zračenja?
Poznato je da su UV zrake nevidljivi dio sunčevog zračenja i da imaju potencijalno štetni učinak na ljudsku kožu i oči. UV spektar podijeljen je u tri skupine ovisno o valnim duljinama UVA, UVB i UVC. Što je kraća valna duljina, veća je energija zračenja i veća je mogućnost oštećenja kože i vidljivih sluznica. UVA zrake izazivaju tamnjenje i ubrzano starenje kože te neželjene učinke na oči. UVB zrake su najopasnije jer mogu biti potencijalni uzrok različitim patološkim promjenama na koži, a naročito na očima (katarakta, pterigij, pinguekula); dok su UVC zrake najštetnije no one bivaju zaustavljene ozonskim omotačem pa ne dopiru do površine Zemlje.
Oči su jednako osjetljive na štetne učinke UV zračenja kao i koža. Učinak UV zračenja je kumulativan; točnije naša koža i oči «pamte» i «sakupljaju» svako štetno izlaganje suncu.
UV zračenje na naše najčešći uzrokuje oštećenja rožnice, leće i mrežnice.
80% životnog izlaganja suncu nastupa do 18. godine života kada je rizik izlaganja UV zračenju veći jer mladi ljudi imaju šire zjenice, što dopušta ulazak više svjetla u oči.
Pitanje je na koji način u potpunosti možemo zaštititi naše oči od štetnog učinka UV zračenja?
Korištenjem šešira ili kape sa širokim obodom koji spriječava zablještenje te štiti kožu vjeđa i okolnih dijelova lica. Oni također štite od zraka koje dolaze odozgo.
Nošenjem sunčanih naočala s UV zaštitom koje prate zakrivljenost lica.
One blokiraju gotovo svo UV zračenje koje pada na njih i štite osjetljiva tkiva oko očiju.
Nošenje kontaktnih leće sa UV zaštitom koje zaštićuju oči od zraka koje se reflektiraju od površine mora, pijeska i ostalih površina, a koje šešir ili naočale ne blokiraju. One također prekrivaju najosjetljivije dijelove površine i štite unutarnje dijelove oka od UV oštećenja.
One su također jedina raspoloživa zaštita u trnucima kada oči nisu zaštićene naočalama ili kapom, bilo da su zaboravljene ili ih se ne može nositi zbog nepraktičnosti tijekom sportskih ili drugih tjelesnih aktivnosti.
Za sigurnan borovak na suncu i moru odaberite najbolju zaštitu za vaše oči i uživajte u ljetu!

Vaš  idealni okvir!

Sukladno Vašem obliku lica potrebno je izabrati i najprikladniji oblik i boju okvira koji će najbolje pristajati Vašoj osobnosti ali i životnom stilu. Je li Vaš garderobni ormar potpisan „strogim, poslovnim stilom“? Okviri s dozom avangardnog mogli bi biti odličan izbor. Međutim ako najčešće nosite naočale na poslu, tijekom važnih službenih sastanaka, zasigurno želite i izborom okvira poslati poruku „profesionalac od glave do pete“. Izbor je Vaš, uz našu stručnu pomoć. Pripazite na primjerenu veličinu okvira – broj veće ili manje mogu izazvati stalnu nelagodu prilikom nošenja!

Materijal okvira

Materijal od kojega je izrađen okvir, vrlo je važan pri izboru Vaših dioptrijskih naočala. One trebaju biti lagane, fleksibilne ali i čvrste. Plastični okviri naprimjer imaju i poneki nedostatak. Oni su lomljiviji nego metalni, zapaljivi a njihovo trajanje i izloženost suncu smanjuju njihovu postojanost. Boja plastičnih okvira s vremenom može izblijediti, no ako je riječ o najmodernijim vrstama plastike i taj problem je bitno reduciran.

Metalni okviri najčešće su napravljeni od materijala koji je su vrhunski kvalitetni poput titanium i beta-titanium. Titanium je srebrno-sivi metal, vrlo lagan, trajan, čvrst i otporan na koroziju. Međutim tu su i drugi metali poput aluminija.

Međutim, imate li posebne zahtijeve i spremni ste za njih izdvojiti novac, tu su i okviri izrađeni od materijala kao što je zlato, srebro, slonova kost ili pak drvo sa mogućim dodacima dragocijenog kamenja. Industrija proizvodnje okvira nadilazi i najspecifičnije potrebe pojedinca!

Prilikom izbora materijala okvira treba uzeti u obzir i moguću alargijsku reakciju na pojedine vrste. Ako vam okviri iritiraju kožu, obratite se svojem liječniku i on će Vam pomoći izabrati najprikladnije okvire s kojima ćete se osijećati ugodno.

Ženske naočale i okviri: kako postići izgled koji priželjkujete?

Ženske naočale i okvire moguće je pronaći u mnogim oblicima i veličinama sukladno Vašem ukusu. Dolazak u trgovinu naočala i okvira, može biti prilično naporan i konfuzan. Prije no što se odlučite za kupovinu odredite osnovne kriterije koje želite da vaše buduće naočale zadovoljavaju. To će Vašu kupovinu učiniti lakšom i mnogo zabavnijom.

Žene su češće najviše zainteresirane za izgled, do je muškarcima važnija udobnost i prikladnost. Treba biti oprezan, jer čak i kada su okviri odlični, može se dogoditi da ih ne nosite ako Vam ne pristaju.

Trajnost je slijedeći faktor koji je ponovno važniji muškarcima nego ženama, no bez obzira na razliku u pristupu, treba izabrati kvalitetu okvira koje nakon par mjeseci nećete morati baciti u smeće! Optičar će Vam pomoći objasniti razliku između loše napravljenih i onih dobro konstruiranih naočala. No, cijena ne mora biti presudan faktor u kvaliteti izvedbe. Jeftini okviri ne moraju nužno značiti i lošu kvalitetu. Zato, budite sigurni i konzultirajte se sa stručnim osobljem.

Muške naočale i okviri: stakla i okviri

Nešto više od 80 posto muškaraca kao najvažniji faktor prilikom izbora okvira istiću udobnost i prikladnost, dok njih oko 60 posto smatra da je trajnost okvira najvažnija. Zanima ih hoće li ih lako slomiti! Za njih je najćešće riješenje okvir od titaniuma ili materijal poput flexona.

Izuzetno je važno izabrati prikladnu veličinu. Kako ćete je najbolje testirati? Kada probavate okvire, pomičite glavu gore i dolje te probajte podići neki predmet s poda kako biste provjerili stoje li Vam dobro naočale. One se ne smiju pomicati, ali ne smiju vam raditi ni pritisak na lice.

Poslovan muškarac danas ima više od jednih okvira, jednako kao i žene. Najčešće su u pitanju posebne naočale za posao te naočale za slobodno vrijeme i rekreaciju koje pak imaju posebne karakteristike.